• Har du problem med sömnen & pinsamma (o)vanor.

  Det är många som har sömnproblem och alla vet att sömn är väldigt viktigt för återhämtningen. Det är inte ett kunskapsproblem som gör att många har problem med sömnen. Det är ett stressrelaterat problem för det flesta. Det kan finnas hormonella problem och sjukdomar men det jag kan hjälpa dig med är det som är relaterat till stress och det du kan göra på egen hand.

  Just nu är det oroliga tider och många har ett extra stresspåslag pga. av höjda räntor, el-priser och mycket oroligheter världen. Självklart påverkar omvärlden oss alla på något sätt. Det kan vara lätt och det är mänskligt att tänka på allt som kan gå fel, alla problem som finns eller oroa sig för ekonomin. Det påverkar vår hälsa och ex. vår sömn.

  Men det finns saker du kan göra för att få mera inre lugn och inte helt och hållet gå in i katastroftankar utan istället få in mera inre lugn och känna dig stabilare känslomässigt. Det handlar inte om att du inte får känna dig orolig eller att du inte får tycka det är jobbigt. Snarare handlar det om att tillåta dig att slappna av, uppskatta det du har efter att du ex har pratat av dig eller gråtit ut.

  Då tränar du din hjärna att se mer av det som faktiskt fungerar, det i sin tur lugnar ditt nervsystem. Stress är en del av livet så att skaffa sig verktyg att hantera stress är klokt.

  Men vad kan orsaka stress?

  • stress kan vara det uppenbara som att det hänt något som ex. att en anhörig har gått bort, du ska separera eller annan större händelse i ditt liv.
  • stress kan vara långvarig och lågintensiv stress som att jobba på ett jobb du inte trivs med i många år, att ha en eller flera relationer du inte mår bra i. Här kan det vara lätt att bara låta det fortgå men över tid kan det ge negativa konsekvenser som i livsstilsrelaterade åkommor. Stress sätter sig i kroppen om vi inte gör något åt det.
  • Stress kan vara obearbetade händelse från livet. Det kan vara klurigt att förstå, speciellt som det kan kännas som vi har bearbetat händelser och du kanske inte ens tänker på det för du har vant dig att ha det som du har det. Så du fattar inte varför du inte kan sova.

  Så vi skulle kunna säga sömnproblem är ett symptom på underliggande problem som är relaterade till stress. Om det inte är någon sjukdom eller det är hormonellt. Men vad det gäller hormonell problematik så är det saker du kan göra själv för att må bättre. Men gå gärna och kolla upp det hos en läkare och gärna specialister så du får adekvat hjälp. Att sedan höja livskvalitén med egna kloka val i livet är smart och det kan jag hjälpa dig med.

  Är din dåliga sömn stressrelaterat så har du de vanligaste råden här:

  • rör på dig varje dag ex en promenad minst 30 minuter. Kroppen & hjärnan behöver fysiskt aktivitet för god nattsömn.
  • försök att få dagsljus varje dag, du kan kombinera med punkten ovan.
  • ta bort mobilen från sovrummet! Köp en väckarklocka.
  • gör avspänningsövningar och/eller andningsövningar.

  Detta kan jag hjälpa dig med:

  Igår hade jag en livesändning om just sömn kopplat till stress i facebookgruppen ”älska dig själv ut i varenda cell” på Facebook. Där finns tipsen jag nämnde ovan men där finns även en avspänningsövning med visualisering. Plus andra tips som ökar livskvalitén. Du är varmt välkommen till gruppen. Det är gratis att vara med där.

  Varsågod en länk till gruppen till dig: KLICKA HÄR & KOM TILL GRUPPEN.

  Tycker du det är svårt att skaffa dig nya vanor? Det kan verkligen vara svårt. Extra klurigt kan det vara om du ex dricker alkohol för att koppla av, röker eller kanske tröstäter och du tycker det är pinsamt med dessa ovanor. Jag vet det kan kännas så pinsamt. Jag är ju nykter alkoholist, jag har varit rökare så jag vet, det kan kännas svårt och omöjligt. Men jag vet också att det går att förändra sitt liv.

  Vill du läsa om hur jag blev fri från mina beroende och hur jag blev fri från min psykiska ohälsa kan du läsa boken jag gav ut 2019, klicka här för att komma till boken.

  Eller du vill kanske veta mer om varför det kan vara så svårt att skaffa dig nya vanor.

  Hur fungerar din hjärna när du vill skaffa dig nya vanor? Hur kan du påverka ditt nervsystem för att få mera inre lugn, bättre sömn och högre livskvalité? Det ska jag prata om på ett kostnadsfritt webinar den 24/11, kl.19.00 och vill du vara med och lyssna eller se inspelningen i efterhand då kan du enkelt registerna dig genom att klicka på länken här.

  Varmt välkokmmen och har du frågor eller du vill boka in en kostnadfri konsultation då ska du boka in dig genom att klicka här.

  Hör av dig!

  Varma hälsningar,

  Nina B.

  ”en spark i röven academy”

 • Vad påverkar din hälsa?

  I förra veckan frågade jag de som prenumererar på nyhetsbrevet från en spark i röven academy vad hälsa är för dem. Någon svarade att äta rätt, någon att träna och någon sa att inte stressa. Någon blev trött på mina nyhetsbrev och orkade inte läsa mina sanningar.

  Inte för att jag sitter inne på några sanningar eller ens skulle utrycka mig så men jag gissar att det som människor ibland blir provocerade av när det gäller mina inlägg på sociala medier eller i mina nyhetsbrev är det att jag skriver ofta om eget ansvar. Ja, jag tycker eget ansvar är något fint och något bra. Det betyder inte att det som händer mig eller dig alltid är mitt eller ditt fel. Däremot har jag ansvar för min del och du för din.

  Så vad skulle du vilja göra för att skaffa dig nya vanor eller bara ha lite mera energi? Eller sova lite bättre? Eller i alla fall ta en promenad på lunchen?

  Ibland kan livet vara så pressat och fullt att man inte ens vet var man ska börja. Det kan kännas omöjligt och för svårt. Då kan det vara lättare att göra inget och tänka att alla andra är ju stressade och har ont i magen.

  Men för att bena upp det litegrann. Vi människor har en hjärna, ett nervsystem och vi har biokemiska processer som vi påverkar genom vårt liv och leverne. Detta är områden du kan lära dig mer om för att må bättre. Men varför ska du göra det? Som om du inte redan hade fullt upp?! Är jag inte klok. Det är november och alla är trötta! Det är här som folk blir trötta på mig 😀

  Jag vet att vardagen är full av jobb, matlagning och annat vardsgspyssel. När nyheterna dessutom mal på om el-priser, krig och dålig ekonomi är det inte konstigt att så många som inte mår bra. Hjärnan och nervsystemet blir som överhettat. Och vi har precis tagit oss ur pandemin och så kommer en ekonomisk kris.

  Jag fattar att det är tung. Så kommer det någon hurtbulle som jag och säger att du har eget ansvar.

  Det är okej att tycka att det är jobbigt. Du är verkligen inte ensam.

  Så, jag har satt ihop ett webinar där du på ett enkelt och konkret sätt får reda på varför det kan vara svårt att få till nya vanor.

  Du kommer att få mera kunskap i hur hjärnan hänger i hop med nervsystemet. Hur kan du hantera jobbiga känslor (jobbiga människor!) så inte oro och ångest tar över? Ilskan vad ska du göra med den? Eller är du mera låg och ledsen. Både ock? Plus att du får redan på vad den stora skillnaden är mellan att sluta dricka alkohol, börja leva nyktert jämfört med att ex börja träna? Vana som vana eller? Vad är farlig stress? Hur ska du veta var du ska börja för att må bättre?

  Det går att förändra sitt liv. Jag är själv nykter alkoholist sedan 16 år, jag har varit rökare och ja, jag har gjort en massa skit. Plus att jag har haft 30 års kronisk värk. Det har inte varit en räkmacka att ta mig hit. Men vad hade livet varit om jag inte tagit mitt första steg?

  Om vi människor inte utvecklas så avvecklas vi. Och allt vi gör påverkar vår hälsa. Och som den hurbulle jag är så är detta en möjlighet för dig att ta ditt första steg. Det räcker med ett litet steg.

  Ett steg kan vara att anmäl dig till det här helt kostnadsfria webinaret den 24/11, kl.19.00 så har du tagit ett steg att lära dig något nytt om kroppen, hur du kan skaffa dig nya vanor, reducera stress och är du trött på dina alkoholvanor eller har du andra vanor som känns pinsamma. Då är det här webinaret för dig, här är en länk, varsågod: https://ninaberg.newzenler.com/webinar/vbx4jexb/register 

  Har du frågor till mig är du varmt välkommen att maila mig på nina@www.ninaberg.se

  Vänligen,

  Nina B.

 • Om stressreducering i din vardag

  Igår avslutade jag ett samarbete med en klient. Det är alltid både vemodigt och fint. Det är fantastiskt att få hjälpa människor att må bättre.

  Den här klienten hade inga problem med alkohol. Det var inre stress, ångestpåslag kopplat till jobbet som lärare och att räcka till som pappa. Så mera kopplat till prestation och känslan av att inte vara tillräckligt bra.

  Han hade sammanlagt 15 samtal på ca 7 månader med paus i somras. Precis som de flesta av oss människor så krävs det mer träning på nya vanor än vi tror och att det det dels handlar om strukturella problem i vårt samhälle. Men det jag kan hjälpa dig med är att få in nya vanor i ditt liv, utifrån dig och dina förutsättningar och din livssituation just nu.

  Hans resultat var att:

  Han lyssnar numera på sin kropps signaler vilket leder till att han agerar på dem, vilket gör att han använder enkla verktyg som han fått av mig. För har du redan dålig sömn, ont i ex. nacke och axlar, har allt som oftast dåligt med energi, magkattar, IBS osv då har kroppen redan signalerat ett tag utan att ha fått uppmärksamhet för att du inte har lyssnat. Det är inte ditt fel, samhället är stressat och det är så lätt att bara hänga på det. Då är det lätt att stanna upp först när vi blir riktigt sjuka och måste sjukskrivas. Min förhoppning är att detta inlägg ska inspirera dig att ta små steg framåt att skaffa dig nya vanor i små steg då ökar välmåendet och det inre lugnet.

  Detta har han börjat göra:

  • En enkel andningsövningar han använder när han känner att han får stresspåslag på jobbet och hemma som lugnar kroppen och nervsystemet. Det gör att stressen reduceras och att han överlag känner sig lugnare och tryggare.
  • Faktiskt ta pauser på jobbet och gå och dricka vatten, kissa, prata med en kollega. Det kan låta självklart men det är så många som inte gör det som inte vågar för att ex verka slöa och lata på jobbet. Inte klokt när detta är saker vi människor behöver göra för att kroppen och hjärnan därmed livet ska fungera.
  • På kvällen ger han sig själv en stund att tänka på saker som känts bra under dagen, både på jobbet men även som pappa och han känner in känslan av att vara tillräcklig. För att få till en hållbar förändring är det grundläggande att tillåta oss att känna in våra egna känslor.
  • Han har berättat för sin chef, flera vänner att han tagit hjälp för sin inre stress och oro och han känner en lättnad att han vågar vara öppen om hur han känner det. Det tog bort en stor stresskänsla av att vara ensam och konstig med sina känslor. Det bidrog till en lättnad att han är okej som han är.

  Han är lärare och jag har själv jobbat på gymnasiet i sammanlagt 18 år. Jag vet hur otroligt pressat det kan vara. Denna konstanta stress sprider sig både till barnen och ungdomarna i skolan och hemma. Den kroniska stressen sprider sig i hela vårt samhälle. Det jag hjälper människor med är att de få ökad medvetenhet om sig själva och sina beteenden. Ge verktyg som går att använda direkt i vardagen för att öka inre lugn, välmående och påverka det vi kan påverka.

  En semester är härlig men det är alla saker du gör eller inte gör i din vardag som skapar ditt mående i kropp och själ över tid. Så du kan välja om du vill lägga till en vana som skapar mera välmående eller så fortsätter du som du gör nu.

  För dig som har funderat på att anlita mig som coach eller mina program för livsstilsförändring så boka in en kostnadsfri konsultation boka gärna in dig så fort du kan så hinner du fundera klart och bestämma dig innan jag höjer mina priser den 1/12 PLUS att nu i november får alla som köper samtalspaket ett bonussamtal på köpet. Klicka här så kommer du till min bokningssida:

  Klicka här för att boka in en kostandsfri konsulation. Vill du läsa och köpa Ninas bok om hennes resa ur alkoholism och psykisk ohälsa så klickar du här.

 • En V.I.P. klient säger såhär om sitt bonusliv

   V.I.P. programmet 🌟

  Jag är så otroligt tacksam och glad för att jag anmälde mig till ditt V.I.P. program med Nina.

  Det har hjälpt och inspirerat mig jättemycket på min påbörjade något brokiga resa.
  Att samarbeta med Nina var verkligen en fantastisk förmån.

  Några av de viktigaste sakerna som Nina hjälpte mig med är:

  – Först och främst att bibehålla min nykterhet och fortsätta ”leva nykter”.
  Jag stod ju inför en stor utmaning efter ett års nykterhet. Hade ju klarat första etappen och börjat tillfrisknandet. Men hur gör man nu? Där har Nina hjälp mig med både med hennes egna erfarenheter som visar att det går och med konkreta och viktiga verktyg.

  – En annan sak vi jobbat hårt med var ju att jobba upp min självkänsla och självförtroende som övriga livet också var kört i botten. Där har jag gått från 0-100 under dessa månader.

  – Andra egenskaper vi har hittat under fasaden och jobbat vidare på är ju bland annat en målmedvetenhet, drivkraft, nyfikenhet på livet och viljan att hjälpa andra människor.

  – Jag vet nu också att nykterheten är fundamentet i mitt liv. Det är verkligen grunden till att jag ska kunna fortsätta mitt bonusliv och resan framåt mot nya mål.
  Att leva och tänka nyktert har för mig blivit en livsstil.

  Älskar dessutom att jobba med både min mentala och fysiska hälsa 🙏💪

  Så jag kan verkligen rekommendera att samarbeta med dig Nina

  Det är verkligen både så roligt och meningsfullt att få guida människor att hitta sin väg i livet. Alla dessa människor sm jag får möta är fantastiska i sitt mod att växa och ta sig vidare i livet. Det första steget kan se så olika ut beroende på vart vi är i livet. En del läser boken ”Låt fasaden rämna” och kontaktar mig efter att ha läst eller lyssnat på den. Om du klickar här kan du läsa mer om boken och köpa ett signerat ex.

  Några köper en livsstilsanalys som de enkelt gör på egen hand, det ingår även två bonusar. Om du klickar här kan du läsa mer om den och köpa den och börja göra den med en gång. Ett sånt enkelt och konkret sätt att komma igång med just det du vill.

  Eller vill du ta ditt nästa steg genom att boka in en kostnadsfri konsultation med mig så gör du det genom att klicka här.

  Välj ditt första steg, så du kan ta dig framåt i ditt liv.

  Varmt välkommen!

  Vänligen, Nina

 • Att våga leva utan att bedöva sig.  Till dig som kämpar med att vara nykter, till dig som har oro och ångest. Gråt ut, känn dina känslor, sätt ord på dina känslor. Kom ihåg att andas. Andas in genom näsan, ut genom munnen. Gå en promenad. Skrik i en kudde. Ut med känslorna. Men ge inte upp.

  Det kanske inte känns så just nu men det kommer gå över. Allt går över. I nuet är det som det är. Men detta är ditt liv.

  Ditt liv är en gåva. Jag vet. Så sjukt provocerande när folk säger så när livet känns piss. Jag ville strypa folk som sa så när jag höll på att gå under av ångest.

  Men att ta återfall, att tänka elaka saker om andra eller om dig själv hjälper inte någon. Du faller bara djupare in i destruktiviteten. Livet är smärtsamt ibland. För alla. Att leva innebär att våga vara den du är. Att gå vilse är så lätt. Jag gick fullständigt vilse i missbruk, ångest och självhat. Det går att bryta livsmönster och må bra igen. Det är kanske inte lätt men det är heller inte lättare att vara kvar i att dricka fast du inte mår bra av det. Att ha ångest. Leva med skam och skuld så du inte kan säga nej och inte vågar prioritera dig själv. Du behöver inte ha det så. Det går att förändra sitt liv ÄVEN om det känns som det inte går. Jag lovar dig.

  Gråt dina tårar. 
  Känn dina känslor. Då kommer du närmare dig själv och då kan du sätta gränser för vad du vill med ditt liv.
  Det är livet att vara just den du är.
  I sommar har jag min 17: e nyktra och drogfria sommar. Det går att känna frihet, glädje och känna mer liv i livet.

  Så ge inte upp! Börja gå framåt till det du vill ha mer av❤️

  KRAM,
  Nina Berg din guide i ett nyktert liv du älskar att leva.
  En länk till hur jag kan hjälpa dig: https://www.ninaberg.se/

  PS.Bilden är två av alla ord om boken ”Låt fasaden rämna” som jag gav ut 2019. Här är en länk där du kan läsa baksidan av boken och köpa ett signerat ex: https://www.ninaberg.se/webbshop/

  Några ord om boken jag gav ut 2019, Låt fasaden rämna, varsågod en länk där du kan läsa mer: https://www.ninaberg.se/webbshop/