Har du problem med sömnen & pinsamma (o)vanor.

Det är många som har sömnproblem och alla vet att sömn är väldigt viktigt för återhämtningen. Det är inte ett kunskapsproblem som gör att många har problem med sömnen. Det är ett stressrelaterat problem för det flesta. Det kan finnas hormonella problem och sjukdomar men det jag kan hjälpa dig med är det som är relaterat till stress och det du kan göra på egen hand.

Just nu är det oroliga tider och många har ett extra stresspåslag pga. av höjda räntor, el-priser och mycket oroligheter världen. Självklart påverkar omvärlden oss alla på något sätt. Det kan vara lätt och det är mänskligt att tänka på allt som kan gå fel, alla problem som finns eller oroa sig för ekonomin. Det påverkar vår hälsa och ex. vår sömn.

Men det finns saker du kan göra för att få mera inre lugn och inte helt och hållet gå in i katastroftankar utan istället få in mera inre lugn och känna dig stabilare känslomässigt. Det handlar inte om att du inte får känna dig orolig eller att du inte får tycka det är jobbigt. Snarare handlar det om att tillåta dig att slappna av, uppskatta det du har efter att du ex har pratat av dig eller gråtit ut.

Då tränar du din hjärna att se mer av det som faktiskt fungerar, det i sin tur lugnar ditt nervsystem. Stress är en del av livet så att skaffa sig verktyg att hantera stress är klokt.

Men vad kan orsaka stress?

  • stress kan vara det uppenbara som att det hänt något som ex. att en anhörig har gått bort, du ska separera eller annan större händelse i ditt liv.
  • stress kan vara långvarig och lågintensiv stress som att jobba på ett jobb du inte trivs med i många år, att ha en eller flera relationer du inte mår bra i. Här kan det vara lätt att bara låta det fortgå men över tid kan det ge negativa konsekvenser som i livsstilsrelaterade åkommor. Stress sätter sig i kroppen om vi inte gör något åt det.
  • Stress kan vara obearbetade händelse från livet. Det kan vara klurigt att förstå, speciellt som det kan kännas som vi har bearbetat händelser och du kanske inte ens tänker på det för du har vant dig att ha det som du har det. Så du fattar inte varför du inte kan sova.

Så vi skulle kunna säga sömnproblem är ett symptom på underliggande problem som är relaterade till stress. Om det inte är någon sjukdom eller det är hormonellt. Men vad det gäller hormonell problematik så är det saker du kan göra själv för att må bättre. Men gå gärna och kolla upp det hos en läkare och gärna specialister så du får adekvat hjälp. Att sedan höja livskvalitén med egna kloka val i livet är smart och det kan jag hjälpa dig med.

Är din dåliga sömn stressrelaterat så har du de vanligaste råden här:

  • rör på dig varje dag ex en promenad minst 30 minuter. Kroppen & hjärnan behöver fysiskt aktivitet för god nattsömn.
  • försök att få dagsljus varje dag, du kan kombinera med punkten ovan.
  • ta bort mobilen från sovrummet! Köp en väckarklocka.
  • gör avspänningsövningar och/eller andningsövningar.

Detta kan jag hjälpa dig med:

Igår hade jag en livesändning om just sömn kopplat till stress i facebookgruppen ”älska dig själv ut i varenda cell” på Facebook. Där finns tipsen jag nämnde ovan men där finns även en avspänningsövning med visualisering. Plus andra tips som ökar livskvalitén. Du är varmt välkommen till gruppen. Det är gratis att vara med där.

Varsågod en länk till gruppen till dig: KLICKA HÄR & KOM TILL GRUPPEN.

Tycker du det är svårt att skaffa dig nya vanor? Det kan verkligen vara svårt. Extra klurigt kan det vara om du ex dricker alkohol för att koppla av, röker eller kanske tröstäter och du tycker det är pinsamt med dessa ovanor. Jag vet det kan kännas så pinsamt. Jag är ju nykter alkoholist, jag har varit rökare så jag vet, det kan kännas svårt och omöjligt. Men jag vet också att det går att förändra sitt liv.

Vill du läsa om hur jag blev fri från mina beroende och hur jag blev fri från min psykiska ohälsa kan du läsa boken jag gav ut 2019, klicka här för att komma till boken.

Eller du vill kanske veta mer om varför det kan vara så svårt att skaffa dig nya vanor.

Hur fungerar din hjärna när du vill skaffa dig nya vanor? Hur kan du påverka ditt nervsystem för att få mera inre lugn, bättre sömn och högre livskvalité? Det ska jag prata om på ett kostnadsfritt webinar den 24/11, kl.19.00 och vill du vara med och lyssna eller se inspelningen i efterhand då kan du enkelt registerna dig genom att klicka på länken här.

Varmt välkokmmen och har du frågor eller du vill boka in en kostnadfri konsultation då ska du boka in dig genom att klicka här.

Hör av dig!

Varma hälsningar,

Nina B.

”en spark i röven academy”