Konsten att förebygga ett återfall

Det finns saker som jag önskar att jag hade vetat under min första nykterhet för då hade jag kanske sluppit mitt återfall efter sex år. Under dessa första nyktra år har jag hunnit utbilda mig, har framgångsrikt hanterat mina ångestattacker och lyckats skaffa mig en stabil inkomst och ett nytt umgänge. När jag sedan tog den där första klunken lyckades jag visserligen att hålla fasaden uppe men inom mig rasade världen samman. Jag mådde fruktansvärt eftersom jag kände mig som en förlorare – trots kunskapen om ett nyktert liv, som jag hade fått under mina AA-möten, kunde jag inte hålla mig borta från alkoholen. Och jag hatade mig själv för det.

När jag tittar tillbaka på den tiden kan jag tydligt se vad jag saknade: jag höll mig nykter men jag levde inte nykter. Det är en avgörande skillnad. Mitt nya liv kändes så skört, som om det vore något flyktigt som när som helst skulle kunna glida ifrån mig och i denna övertygelse lät jag rädslan ta över. Jag vågade inte träffa vänner eller gå på bio eftersom jag var rädd att det skulle sluta med att jag blev full. Även om jag var fri från mina ångestattacker levde jag i ständig rädsla för att få tillbaka dem. Jag vågade inte att sträcka på mig och drömma stort, att tala om för världen att “här kommer jag, nu är det min tid!” För då fanns det en risk att jag mådde för bra och det skulle väl sluta med att jag drack igen…

Detta är en bild av det allra första reportaget jag var med i med anledning av min bok ”Låt fasaden rämna” och det var sommaren 2019.

Jag önskar att jag hade haft modet att leva i tillit. Den där känslan av att vara omhändertagen, ett inre lugn där vi tar vår rädsla i hand och säger, “vi klarar det nog, ska du se.” Men jag visste inte hur jag skulle kunna få fatt i det där modet. Och det var inte så konstigt eftersom jag inte visste hur det var att leva utan alkohol. Min inre övertygelse sa till mig att det skulle vara trist, händelselöst och meningslöst. Det jag behövde göra vara att öppna mina ögon och titta bortom drickandet – att sluta sprattla för att hålla mig över vattenytan med nöd och näppe och resa mig upp ordentligt för att kunna se ända fram till horisonten. 

Under mina snart 25 år i det jag kallar för nykterhetsbranschen har jag lärt mig otroligt mycket. Bl.a. har jag förstått att det finns två grundläggande saker för att komma igång med ett nyktert liv: 

Du behöver tro på att det är möjligt att leva nyktert.

Du behöver hitta ditt varför.

Dessa två punkter behövde jag vägledning i och jag förstod att jag inte kunde förhandla bort dem eller hoppa över dem. Därför kommer vi fördjupa oss i dessa två principer i medlemsprogrammets allra första workshop. Om du är nyfiken på vad medlemsprogrammet innehåller är du välkommen att läsa mer på https://ninaberg.newzenler.com/courses

Du är varmt välkommen att höra av dig på nina@www.ninaberg.se

Varma hälsningar

Nina Berg, en spark i röven

Din guide till ett nyktert liv