Konsten att förstöra för dig själv och hur du kan ändra på det!

Tänk dig att du har fattat beslutet att den här gången ska du lyckas med att vara nykter. Du är trött på att bli lika full varje gång du dricker och du vill inte längre skämmas över saker du har sagt eller gjort. Nu får det vara nog, det är verkligen dags att låta bli alkoholen! Du känner en uppfriskande beslutsamhet. Men så vaknar du upp med en dånande huvudvärk, du är bakis och minnen från kvällen innan får det att knyta sig i magen av ångest. Du frågar dig själv varför du gör såhär. Är det något fel på dig? Till sist vill du bara ge upp och kommer fram till att du nog är bortom räddning, att det ändå inte är någon idé att försöka. Känner du igen dig i detta scenario? 

Detta inlägg handlar om en av anledningarna till varför vi inte lyckas med det vi vill uppnå. De där hindren som gång på gång får oss att vakna bakis kan vi kalla för själv-sabotörer. Innan jag berättar mer vill jag säga att jag ägnade en stor del av mitt liv åt att förstöra för mig själv: jag hatade min kropp, jag drack fast jag inte ville och jag hade destruktiva relationer som emellanåt ledde till psykisk misshandel. När jag började min resa mot ett nyktert liv var jag tvungen att fråga mig själv varför jag inte hade lyckats tidigare, varför jag hade saboterat så många av mina förehavanden. En av anledningarna var definitivt min dåliga och rentav otränade självkänsla. Jag har skrivit om självkänsla i ett tidigare inlägg som du kan läsa här.

Men vid sidan om min självkänsla behövde jag även lära känna mina sabotörer och jobba med dem. Lära känna dem så jag kan ta mig förbi dem.

Här är jag i ett reportage i Må Bra, klicka här så har du en länk så du kan läsa hela det digitala reportaget.

Sabotörer är tankar som du har om dig själv och som du har lärt dig att tro på. De är kopplade till din identitet och handlar om vem du tror att du är och vad du tror att du klarar av. Som exempel kanske tänker: “Jag kommer aldrig bli nykter/fri från ångest och må bra”. Om det var meningen att jag skulle lyckas hade jag väl redan gjort det.” En annan vanlig sabotör är tidssabotören som kan yttra sig i tankar ,som, “det kommer jag aldrig hinna med” eller “jag är ju alltid sen.” Sen har vi en annan lurig sabotör och det är förförarsabotören som viskar till dig och lockar dig med tankar som, “ska du inte bara släppa alla krav, lägga dig i soffan och vila… istället för att göra det du har planerat?” Under livets gång förvandlas dessa tankar till övertygelser som har ett fast grepp om dig.

Det blir en del av din identitet, den du är så hur ska du kunna ändra på det, kanske du tänker. 

Visste du att yttre faktorer utgör enbart 10% av orsaken till att vi människor inte lyckas med det vi vill? De övriga dryga 90% beror på vårt inre glastak, d.v.s. inre faktorer. Fundera en stund; brukar du skylla på omständigheterna? Kan du ana att det finns en annan väg och är du nyfiken på den? För att kunna vända ditt liv från bakfylla och ångest till glädje och framgång behöver du bli medveten om vilka just dina sabotörer är. Det går att nysta i detta på egen hand men för ett långsiktigt resultat behöver de flesta av oss hjälp på vägen av någon som jobbar med djupgående förändring som kan stötta dig och som vill se dig lyckas med det du vill.  

Det du kan börja med på egen hand är att stanna upp och fråga dig själv om det du tänker är sant. Vilka av dina tankar är i så fall sanna? Har du byggt in en försvarsmekanism i din inre värld som en slags överlevnadsstrategi? Vad drömmer du om att göra? Har någon annan lyckats med något som du vill uppnå? Kan du fråga hur de gjorde? Hur villig är du att prova att tro att det är möjligt att du kan lyckas?

En fantastisk person, som har varit min klient, har kommit över sina felaktiga övertygelser och i den här intervjun berättar hon vad det har inneburit för henne. Klicka här för att se en ca 15 minuter lång intervju med Caroline.

Vill du ha hjälp med att ta dig förbi dina sabotörer? Boka ett kostnadsfritt prova-på-samtal här. 

Kom ihåg att vänta att ta ett beslut inte gör det lättare, redo blir du längst vägen. Ta hand om dig!

Varma hälsningar

Nina Berg, en spark i röven

din guide i ett nyktert liv som du älskar att leva