Ligger du i krig med världen?

I förra inlägget skrev jag om konsten att förebygga ett återfall och de två grundläggande faktorerna; att hitta sitt varför och att tro på att det är möjligt att leva nyktert. Inlägget hittar du om du klickar här

För att tro på att vi kan få ett nyktert liv behöver vi tro på oss själva; det är alltså en fråga om självkänsla. När vi lever i missbruk har vi en dålig självkänsla och jag tror att alla som har varit i klorna på alkoholen eller annat missbruk känner igen sig i detta. Men precis som vi tränar kroppen genom fysisk ansträngning är också självkänsla något som vi kan öva upp. 

Den där dåliga självkänslan tar sig olika uttryck: antingen riktas den inåt (mot oss själva) eller utåt (mot vår omgivning). När vi riktar vår dåliga självkänsla inåt slår vi på oss själva genom att t.ex. förlöjliga våra känslor och behov för att, i många fall, förtränga dem helt. Eller så tänker vi att vi är dumma i huvudet för att vi inte kan något. När jag fortfarande hade en dåligt tränad självkänsla brukade jag tänka “jag är en idiot” och jag jämförde mig med andra. Ofta stod jag framför spegeln, klämde på min mage och tänka med avsmak “vad äcklig jag är”. Idag blir jag ledsen och det skär i hjärtat när jag tänker tillbaka på den tiden. 

När vi riktar vår dåliga självkänsla utåt går vi i försvar eftersom vi anser att det enda som omvärlden har till övers för oss är anklagelser. Dessutom pratar vi skit om andra och lyfter oss själva genom att se ner på dem; ett fåfängt försök att må bättre. Vi ligger i krig med hela världen för att vi styrs av oro och av rädslan för att misslyckas. Det är en ond cirkel av självupptagenhet för att innerst inne är vi övertygade om att vi inte duger och att vi inte är värdefulla. Jag är inget undantag. Även jag är skyldig till att ha snackat skit om andra, varit verbalt taskig mot och har hyst förakt för mina medmänniskor. 

Bilden är från ett reportage i tidningen ”Må bra” och det digitala reportaget finns att läsa här.

Så är det inte längre. Den stora vinsten av att vara på andra sidan är att jag är tacksam för det jag har och att jag älskar mig själv på riktigt. Jag uppnådde detta med enkla verktyg och relativt lite tid, ca. 15 minuter om dagen. Men precis som med den fysiska hälsan räcker det inte med gymkortet. Du måste ställa dig på det mentala löpbandet och göra jobbet. 

Låt oss komma tillbaka till vinsten med att träna din självkänsla: du kommer tro på dig själv och din förmåga och det var just det inlägget började med. Är du redo? Om du är en av de som verkligen vill börja med att tro på dig själv, att må bättre och att känna tillit istället för rädsla är du välkommen att ladda ner årets första webinar om du klickar här: 

Det är din start på att planera ett år utifrån dig och hur du vill leva ditt liv. På den vägen är det viktigt att träna din självkänsla annars är det otroligt lätt att återfalla till gamla beteenden. Som jag gjorde efter 6 års nykterhet. Det var en mardröm om det och mina resa ur alkoholism och psykisk ohälsa kan du läsa i min bok ”Låt fasaden rämna” och du kan läsa mer om boken här.

Tack för att du läste ända hit! Har du några frågor till mig är du varmt välkommen att boka in ett kostnadsfritt prova på samtal. Gå till bokningsknappen och den hittar du här eller maila mig på nina@www.ninaberg.se

Varma hälsningar Nina Berg, en spark i röven