Välkommen! Så glad jag är att du har hittat hit! Jag heter Nina Berg och jag driver ”en spark i röven academy”. Företaget startade jag för att jag såg ett stort behov av att avdramatisera psykisk ohälsa och alkoholism och kunna bidra med kompetensutveckling och konkreta verktyg för hållbara livstilsförändringar. Med min akademiska bakgrund, kompetens inom neurosciense och över 20 år inom utbildning har jag en gedigen grund att stå på. 

Med de tjänster och produkter jag erbjuder vill jag bidra till att öka folkhälsan. Vi kan inte bara fortsätta att ta medicin och ligga i soffan. 

 

Nej, jag är inte emot varken medicin eller att ligga i soffan. Själv älskar jag att somna i soffan framför TV: n men att bara ha medicin och ligga ner som lösningar för dåligt mående är inte hållbart, varken för individen eller vårt samhälle. Det finns så många saker vi kan göra för att stärka upp människor mentalt och fysiskt. Att känna sig mera energifylld, gladare och friskare är ett lyft för hela livet!

Jo, jag tror att alkoholism är en sjukdom och jag är övertygad om att jag har den. 1997 var ett av de mörkaste och svartaste åren i mitt liv. Jag drack mig medvetslös, tog amfetamin och missbrukade tabletter på mina barnlösa helger. Jag har en dotter som i skrivande stund är 32 år. Men av de ca 1 miljon svenskar som har ett riskbruk av alkohol är ca 300 000 beroende. Så alla är inte alkoholister men det är stigmatiserat att prata om sina problem med alkohol. 

På vardagarna de sista åren i mitt missbruk läste jag upp mina betyg på en folkhögskola, bakade pannkakor med min dotter och sjöng i kyrkokören. Inom mig var det ett krig av ömsom självhat och ömsom ett självförtroende som gjorde att jag valde att blir ordförande i folkhögskolans elevkår bara för att jag skulle vinna. Jag höll upp en fasad som bidrog till att jag bet i hop för att ingen skulle se hur jag mådde. Ensam på kvällarna när min dotter sov så antingen grät jag för jag inte hade någon att prata med eller så tog jag citodon och somnade i soffan. 

Det var en fruktansvärd tid. Jag hade ångest, dåligt samvete och tänkte att jag hatade mig själv och sa till mig själv att jag var ful, fet och tjock. Varje dag. Allt detta påverkade givetvis både mig själv, min dotter och människor runtomkring mig väldigt negativt. Jag skämdes så mycket över mig själv.  Idag har jag 17 års nykterhet, fri från kronisk värk, fri från migränliknande huvudvärk som jag hade 5 dagar/veckan under massor av år och jag har mitt livs första sunda kärleksrelation med en smålänning och vi bor i centrala Malmö. Mitt liv är inte perfekt men jag älskar mig och mitt liv. 

Så, hur lyckades jag vända livet? 

Det finns en kort version men den är så otroligt förenklad och jag vill varken förenkla eller göra den värre. Precis som orden sa jag framför min pappas kista när han dog av alkoholism endast 52 år gammal. Jag ville minnas honom som den varma fina pappa han var men heller inte förneka all rädsla och oro han spritt i familjen med sitt missbruk. 

Att ta mig ur mitt eget ett missbruk, blir fri från ångestattacker och blir fri från en migränliknande huvudvärk som jag hade från 8 års ålder tills jag var ungefär 45 utan medicin eller behandling är givetvis inget jag gjorde i en handvänding. 

All hjälp jag inte fick från sjukvården har lett hit där jag är idag. En dag i taget, ett steg i taget. Det har absolut inte varit lätt men det är och har varit så värt det. Jag skulle aldrig vilja byta ut mina erfarenheter inte ens de som är de allra mörkaste. För mina erfarenheter har tagit mig hit. Min livsresa har gett mig en inre styrka och en kapacitet som jag är så otroligt stolt över. Och tacksam. Jag är så otroligt tacksam över livet. 

Jag vet att det kan låta klyschigt men om jag kunde så kan du. På ditt sätt. 

Att jag starta eget 2019 och skrev min bok ”Låt fasaden rämna- ingen ska vara ensam” om min resa ur alkoholism och psykisk ohälsa är för att jag vill ge nya perspektiv på hur man kan ta sig ur och bryta sig loss från en
ohälsosam livsstil och leva i frihet från beroende. Min stora passion i livet, förutom min sambo, är att hjälpa människor att må bra igen. Utifrån deras förutsättningar och deras livssituation. 

Jag har ett stort motstånd att anpassa mig till normen det bara är för att ”så ska man göra” för att alla andra gör det. Tänk om det alla andra gör inte fungerar? Därför är inkludering, likabehandling, jämställdhet och jämlikhet otroligt viktigt för mig. 

Jag hjälper dig och din väg i ditt liv. Utifrån din livssituation och dina förutsättningar. Skulle du vilja se mina formella utbildningar så kan du lägga till mig på LinkedIn. Jag älskar att lära mig nytt och läsa böcker och så älskar jag att njuta av livet och jag älskar att gråta ut. Frihet och att vara genuin är min viktigaste värderingar. Från att ha levt i mitt eget känslomässiga fängelse så är jag fri att leva mitt liv som jag vill. I med och motgångar.

Med förhoppning att jag kan sprida hopp och kärlek. Konkret kan jag hjälpa dig med stresshantering, jobbiga ledarskapsfrågor som att ta upp alkoholproblem, psykisk ohälsa och liknande med medarbetare. Att hjälpa människor med livstilsförändringar som ex. att leva nyktert, må bra efter en utmattning eller hitta en ny relation till alkohol är det roligaste jag vet.

En smart kombo för en hållbar och varaktig förändring för en arbetsplats är en halvdags utbildning/workshop och 1:1 samtal. Hör av dig så får du en offert som är anpassat till just din arbetsplats. 

Du är alltid varmt välkommen att hör av dig genom att maila mig på nina@www.ninaberg.se eller om du vill anlita mig
för samtal, föreläsning eller workshops och då kan du boka en konsultation om
du KLICKAR HÄR.

 

Varma hälsningar,

Nina B.