Om stressreducering i din vardag

Igår avslutade jag ett samarbete med en klient. Det är alltid både vemodigt och fint. Det är fantastiskt att få hjälpa människor att må bättre.

Den här klienten hade inga problem med alkohol. Det var inre stress, ångestpåslag kopplat till jobbet som lärare och att räcka till som pappa. Så mera kopplat till prestation och känslan av att inte vara tillräckligt bra.

Han hade sammanlagt 15 samtal på ca 7 månader med paus i somras. Precis som de flesta av oss människor så krävs det mer träning på nya vanor än vi tror och att det det dels handlar om strukturella problem i vårt samhälle. Men det jag kan hjälpa dig med är att få in nya vanor i ditt liv, utifrån dig och dina förutsättningar och din livssituation just nu.

Hans resultat var att:

Han lyssnar numera på sin kropps signaler vilket leder till att han agerar på dem, vilket gör att han använder enkla verktyg som han fått av mig. För har du redan dålig sömn, ont i ex. nacke och axlar, har allt som oftast dåligt med energi, magkattar, IBS osv då har kroppen redan signalerat ett tag utan att ha fått uppmärksamhet för att du inte har lyssnat. Det är inte ditt fel, samhället är stressat och det är så lätt att bara hänga på det. Då är det lätt att stanna upp först när vi blir riktigt sjuka och måste sjukskrivas. Min förhoppning är att detta inlägg ska inspirera dig att ta små steg framåt att skaffa dig nya vanor i små steg då ökar välmåendet och det inre lugnet.

Detta har han börjat göra:

  • En enkel andningsövningar han använder när han känner att han får stresspåslag på jobbet och hemma som lugnar kroppen och nervsystemet. Det gör att stressen reduceras och att han överlag känner sig lugnare och tryggare.
  • Faktiskt ta pauser på jobbet och gå och dricka vatten, kissa, prata med en kollega. Det kan låta självklart men det är så många som inte gör det som inte vågar för att ex verka slöa och lata på jobbet. Inte klokt när detta är saker vi människor behöver göra för att kroppen och hjärnan därmed livet ska fungera.
  • På kvällen ger han sig själv en stund att tänka på saker som känts bra under dagen, både på jobbet men även som pappa och han känner in känslan av att vara tillräcklig. För att få till en hållbar förändring är det grundläggande att tillåta oss att känna in våra egna känslor.
  • Han har berättat för sin chef, flera vänner att han tagit hjälp för sin inre stress och oro och han känner en lättnad att han vågar vara öppen om hur han känner det. Det tog bort en stor stresskänsla av att vara ensam och konstig med sina känslor. Det bidrog till en lättnad att han är okej som han är.

Han är lärare och jag har själv jobbat på gymnasiet i sammanlagt 18 år. Jag vet hur otroligt pressat det kan vara. Denna konstanta stress sprider sig både till barnen och ungdomarna i skolan och hemma. Den kroniska stressen sprider sig i hela vårt samhälle. Det jag hjälper människor med är att de få ökad medvetenhet om sig själva och sina beteenden. Ge verktyg som går att använda direkt i vardagen för att öka inre lugn, välmående och påverka det vi kan påverka.

En semester är härlig men det är alla saker du gör eller inte gör i din vardag som skapar ditt mående i kropp och själ över tid. Så du kan välja om du vill lägga till en vana som skapar mera välmående eller så fortsätter du som du gör nu.

För dig som har funderat på att anlita mig som coach eller mina program för livsstilsförändring så boka in en kostnadsfri konsultation boka gärna in dig så fort du kan så hinner du fundera klart och bestämma dig innan jag höjer mina priser den 1/12 PLUS att nu i november får alla som köper samtalspaket ett bonussamtal på köpet. Klicka här så kommer du till min bokningssida:

Klicka här för att boka in en kostandsfri konsulation. Vill du läsa och köpa Ninas bok om hennes resa ur alkoholism och psykisk ohälsa så klickar du här.