Omedvetna föreställningar om sig själv

Det är okej att gå vidare. Det är okej att avsluta relationer, det är okej att prioritera sig själv och nödvändigt för att må bra. För mig som nykter alkoholist med mycket skuld och skam i bagaget har det inte varit helt lätt att prioritera mig. Jag hade för mycket negativa tankar om mig och vad jag förtjänade att ha i mitt liv.

Jag bar på mycket inre begränsande tankar om vad som jag förtjänade att ha i mitt liv. I allt från relationer, boenden och arbete. Vi har i vårt liv det vi tror att vi förtjänar. Vårt liv avspeglar oss. När den insikten trillade ner i mig då var det både provocerande och irriterande.

Så det var alltså JAG som tillät mig själv att ha dåliga kärleksrelationer, stressiga jobb och idioter runt omkring mig? Nej. det kunde inte vara sant! Jag ville ju ha snälla människor omkring mig, roliga jobb och fina kärleksrelationer. Men varför hade jag inte det då?

Jo, för jag hade begränsande omedvetna föreställningar om vad jag ”hade rätt till”. Dessa föreställningar eller programmeringar de får vi alla under vår uppväxt. Vi får inte samma för de beror på hur människor har varit runtomkring dig när du växte upp. Alla blir ”programmerade” under vår uppväxt. Det är inga problem om du har haft en trygg uppväxt, även om det också kan vara upphov till problem i vuxenlivet men på ett annat sätt än mina problem som jag hade som växte upp i alkoholismkaos med bråka och ständig rädsla.

Bilden är från ”Hemmets journal och du kan läsa hela artikeln här.

Så om du har jobb, relationer och inte mår bra. Din kropp kanske till och med signalerar att du inte har det som du vill med ångest, ont i axlar och nacke. Du kanske är arg och irriterad oftare än glad och mår bra. Du kanske dricker lite mer än du tänkt dig. Du äter mat som du inte mår bra av men lite irriterat tänker du att ”jag måste väl få unna mig!”. Du är kanske ledsen i ensamhet och vill göra något åt ditt liv men du vet inte vad. Du har negativa tankar om dig och andra.

Det ÄR på ett sätt lätt att vara där i livskampen där vi pratar skit om andra. Chefer är idioter, Corona bidrar till oro och rädsla för sjukdomar. Nyheterna maler på med krig, svält och elände. Det är lätt att tappa livslusten. Du gör inte det du vill göra som att sluta dricka alkohol (äsch, det är inte så farligt, tänker du), du fortsätter äta kakor, chips och har ont i magen men (men vadå alla har ju problem med magen nuförtiden, tänker du) och du kommer inte igång med att träna, söka nytt jobb eller avsluta relationer du egentligen är trött på.

Och det är ingen quick fix att förändra det som inte funkar i livet för livet är ingen quick fix. En av de bästa saker jag har gjort är att skriva min bok ”Låt fasaden rämna” just för att jag fick ”syn på” så många saker hos mig själv i mina beteenden och relationer. Det blev en verkligen ögonöppnare och jag fick många insikter och jag kunde ta mig vidare i livet. Med mera frihetskänsla, mera trygghet i att säga nej till människor och att göra saker jag drömt om länge.

Är du nyfiken på att lyssna på mig och Isabella Völker när vi pratar om vad vårt bokskrivande har gett oss? Då ska du anmäla dig till ett webinar, som är helt utan kostnad, den 27 maj kl.19.00. Du anmäler dig här. Webinaret är online på zoom.

Vem är Isabella då? Jo, Isabella gick en skrivkurs hos mig förra året som heter ”Skriv din bok på 6 månader” och hon skrev om sina ätstörningar. Jag ser verkligen framemot att få prata om hur skrivandet med Isabella och hur skrivandet kan vara helande och en fantastiskt nyckel till personlig utveckling. Du är varmt välkommen!

Lämna en kommentar